Location : HOME > projects >

Austrian Architects Collective ends the year with two stunning competi

2011-12-25 20:10:56   Source:Archina

Vienna-based Architects Collective has had a busy year in 2011, presenting a number of new projects in Klagenfurt, Vienna and Xian, being featured in a new book ('Wine and Architecture' published by Detail Edition), and entering numerous international competitions. The two projects below are competition submissions released recently by the busy firm.
 
The practice’s new library for the City of Dalian is designed to become the centre and heart for the local community with a strong relationship to the ocean and the bay. The €50m building is placed in a park setting and aims to be a landmark for locals and visitors and a symbol for the creative and environmentally friendly future of New Pulian.
 
It is a place for the public to read, contemplate and come together. The basic architectural form for the 50,000 sq m library is the rose petal since the Monthly Rose is the city flower of Dalian. The Pulian branch is one of several library branches in the Dalian region with each branch symbolising a petal and forming a rose flower.
 
The Dalian Urban Planning Museum is designed to be the gateway to the city centre, redirecting several busy streets to the main boulevard. The building skin consists of a careful arrangement of transparent and opaque triangular surfaces closing and revealing the interior of the museum to the urban surrounding. This simple formal strategy keeps the building from overheating in summer and allows natural light in winter.
 
The €20m building is designed using low-tech and high-tech methods to minimise energy consumption and create comfortable and stable interior environments. The primary architectural ambition is to create a very public building with continuous inside/outside spaces creating physical relationships to the urban context. This is emphasised in the interior space by placing lounges, balconies, bridges and platforms the help to orientate the visitor and create visual connections to city.
 
The exterior of the 25,000 sq m building was formed by rotating the upper three levels to three urban grids and then connecting the corners of these boxes in spatial diagonals creating a continuous upwards spiral. The arrangement of closed and opened triangular surfaces creates an interplay of closing and revealing interior spaces and the urban context. Furthermore the arrangement avoids solar gains in summer and allows natural light into the building in winter.

\

\

\

\

\

\

Similar Information
Architecture in China2003- © Urbanchina.com     |     | About US Contact Us